Reseskildring Italien 1 - 5 oktober 2007

 

Vi, fem personer, har varit i Italien på Chianina studieresa.

Måndag:

Vi flög från Göteborg till Florens. En hyrbil väntade och vi körde söderut. Vi undvek motorvägen och körde småvägar mot Chianti-dalen. Vyerna är fantastiska och vinodling den dominerande sysslan. På em. kom vi till La Fratta en mycket gammal gård, med Chianinadjur och agriturismo (bo på lantgård). Vår tolk och guide från ANABIC (ungefär = NAB) Giannetto, hjälpte oss att prata med de anställda på gården. Ca. 300 kor plus rekrytering finns här. Härifrån härstammar de kor som vi har i vår besättning. Vi såg många fina djur och delvis nybyggda stallar. Öppna lösdrifter och ingen betesdrift är vanligt i Italien. La Fratta är en mycket stor gård och ägarna, två äldre damer, bor större delen av året i Florens. De var dock på plats så vi fick träffa dem. Turligt nog pratade den ena damen engelska! Vi övernattade i ett mycket gammalt hus, åt en sen god middag och provsmakade deras eget vin.

Tisdag:

På tisdagen körde vi söder om Lago Trasimano (en stor sjö) mot ANABIC s huvudkontor utanför Perugia. Efter en del felkörning kom vi fram, precis som italienare, en timma försenade! Väl framme fick vi information om nya möjliga importtjurar, testresultat, statistik mm. Vi tittade på fem stycken ettåriga Chianinatjurar som precis avslutat sin provning. De var uppställda utomhus för vår räkning då stallarna idag är stängda för besökare. Från ANABIC körde vi efter Giannetto till Fattoria Luchetti en av Italiens allra bästa Chianina besättningar. Familjen är mycket avelsintresserad och har under fyrtio års tid byggt upp sin besättning. Förutom 400 Chianinadjur har de: vall- och veteodling, vinodling, tobaksodling, en gris besättning, får, hästar, kalkoner och hönor. Dessutom ett gårdsslakteri med butik och agriturismo. Vi provsmakade gårdens specialiteter och satt länge vid bordet och pratade avel med Marco Luchetti (avelsansvarig) och hans farbror, Fausto Luchetti,  innan vi drog oss tillbaka till nyrenoverade, superfräscha rum.

Onsdag:

Besättningen är fantastisk! Utställningskor och tjurar varthän man tittar. Tjuren Lio (vars sperma vi har till försäljning) har varit gårdstjur här. Idag använder de bl.a. Moriorio vars halvbror, Pascia,  vi har importerat sperma ifrån som finns till försäljning (hos din husdjursförening). En verklig välskött anläggning och besättning. Mycket väl värd ett besök. Tyvärr pratar familjen Luchetti inte engelska så ordboken sv-italienska fick fram när vår tolk åkt hem! Efter besöket styrde vi färden norrut genom Toscanas kulliga landskap. Man skulle vilja haft minst en vecka på sig istället för en halv dag!

Torsdag:

Torsdagen ägnade vi åt att till fots turista i Florens, en stad fylld med kulturskatter, god mat och glass! Vårt hotell var litet, centralt och nyrenoverat. Portieren och ställets alltiallo pratade engelska! Han gav oss flera bra råd och tips om sevärdheter i staden, samt rekommenderade bra pittoreska matställen.

Fredag:

Mycket tidigt på fredagsmorgon var det dags att åka hem. Arbetet väntade. Litet trötta men nöjda och uppfyllda av nya intryck och idéer anlände vi till Göteborg vid middagstid.

Vid pennan Ing-Mari medresenärer: Eskil,  Eva och Mattias samt Stefan från Gränna.

 

Tillbaka