Rasen Chianina

Rasen Chianina (uttalas ki-a-ni-na) är kanske en av de äldsta nötraserna idag. Den fanns enligt arkeologiska fynd redan under Etruskernas tid i forntida Italien 400 fKr. Rasen är berömd för sin storlek. Namnet kommer från Chianina-dalen som ligger i Toscana-distriktet och det är också i detta område som rasen har sitt ursprung runt städerna Arezzo, Siena och Perugia. Rasen har också under århundraderna använts som dragdjur.

I och med modeniseringen av jordbruket har inriktningen på aveln delvis ändrats. Tidigare avlades på långa ben, goda rörelser och starka muskler. Nu har man på senare tid avlat på att behålla de gamla kriterierna samt att förbättra tillväxten. Chianina infördes till USA i början av 1970-talet och finns idag även i Sydamerika, Sydafrika och i övriga Europa.

Kännetecken

Renrasig Chianina är korthårig, färgen varierar mellan vitt och stålgrått. Tjurarna är ofta mörkare gråa över nacken. Mule, klövar, ögon och svantipp är svarta. Hornen är framåtböjda och mörka på ungdjuren men ljusnar när de blir äldre. Kalvarna föds havrefärgade och ljusnar efter några månader. Födseln är spontan och lätt trots kalvens storlek pga kornas bäcken och kors.

Musklerna är välutvecklade och syns tydligt. Benen är längre än på många andra raser och skelettet är tunt men mycket starkt. De är mycket högväxta. En äldre ko kan bli 175 cm i mankhöjd och väga 900 kg. Tjurarna kan väga ca 1500 kg. Huvudet är långt och ganska smalt och ser inte ut som vi tänker oss köttdjur. ex. Charolais och Hereford.

Renrasiga tjurar har vanligtvis ett slaktutbyte på 65% enligt uppgift från Italien. Rasen används mycket i korsningsavel då de på ett effektivt sätt ökar tillväxten.

Köttkvaliten är viktig i ursprungslandet Italien. Djuren har där ett eget klassningssystem och betals mycket bra. Enligt undersökningar innehåller Chianinaköttet lägre kolesterolhalt än annat nötkött och har fått EU skydd IGP (INternational Geographic Profection) "Vitello Bianco dell Appennino Centrale"

Tillbaka